[ad_1]
کارت بانکی چیست و چطور کار میکند؟ – آربی سیگنال
کارت بانکی که در ایران بیشتر آن را با عنوان عابر بانک و کارت نقدی میشناسیم، برای انجام عملیات بانکی مانند دریافت، پرداخت یا انتقال پول، ماندهگیری، گردش حساب و سایر کارکردهای مشابه استفاده میشود. استفاده از این کارتهای بانکی میتواند با نسخه فیزیکی و یا حتی بدون آن از طریق بانکداری الکترونیک انجام شود. امروزه تمام بانکهای عضو شبکه شتاب اقدام به صدور این کارتهای بانکی برای مشتریان خود میکنند.
کارت بانکی چیست؟
کارت بانکی در واقع یک قطعه کارت پلاستیکی و معمولا از جنس PVC و مقاوم در برابر رطوبت است که بر مبنای اطلاعات شخصی و بانکی صاحب حساب، توسط تمامی شعب بانکها صادر میشود.
استفاده از این کارتهای بانکی با عمری نزدیک به دو دهه و همزمان با گسترش خدمات بانکداری الکترونیک در کشور رواج یافت تا دسترسی به پول و سهولت نقل و انتقال آن را فراهم سازد؛ بهطوریکه با ظهور این کارتها، دارندگان توانستند در هر ساعت از شبانه روز با استفاده از دستگاههای ATM بانکی، بخشی از مانده سپرده خود را دریافت یا به حساب سایر اشخاص، انتقال دهند.
گسترش استفاده از دستگاه POS بانکی در فروشگاهها نیز سبب شد تا افراد، پول نقد کمتری همراه داشته باشند و بجای آن از این کارتها در پرداختهای خود استفاده کنند و به این ترتیب خطر سرقت یا مفقود شدن پول نقد، برایشان کمتر شود.
انواع کارت بانکی
کارتهای بانکی موجود در شبکه بانکی کشور را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
عابر بانک یا کارت نقدی
همان کارتهایی که به صورت مستقیم به حسابهای بانکی متصل هستند. این کارتها همواره با افتتاح حسابهای سپردهگذاری در اختیار صاحبان حساب قرار میگیرد. کارتهای نقدی بر حسب ماهیت حساب بانکی، امکان واریز وجوه را دارند. به این نوع از کارت بانکی، کارت بدهی(debit card) نیز گفته میشود.
کارت پیش پرداخت
این کارت شامل بن کارت، کارت هدیه و کارت اعتباری است. کارت هدیه به صورت متداولتری در کشور ما مورد استفاده قرار میگیرد. این کارتها به صاحب آن فقط امکان برداشت از طریق دستگاههای POS تا زمان انقضا کارت را میدهند.
اجزای کارت بانکی چیست؟
کارت بانکی که توسط بانک منتشر و در اختیار مشتریان قرار میگیرد، معمولا از نوع کارت با نوار مغناطیسی هستند که با استفاده از یک مگنت، اطلاعات بانکی فرد در آن ذخیره میشود و بعضی از اطلاعات بانکی نیز بر روی کارت چاپ میشود که شامل موارد زیر است:
نوار مغناطیسی کارت بانکی
نوار موجود در کارت بانکی، از ذرات مغناطیسی ریزی ساخته شده که از طریق آن، اطلاعات حساب بانکی متصل به کارت، توسط دستگاه های خودپرداز(ATM) و دستگاههای POS قابل خواندن است.
شماره کارت عابر بانک
شماره کارتهای چاپ شده بر روی عابر بانک، 16 رقمی است که به صورت 4 رقمیهای جدا شده از هم، چاپ میشود. شش رقم اول این شماره، معرف بانک صادر کننده کارت است و برای هر بانک یکتا است. برای مثال، شماره 603769 معرف بانک صادرات است. دو رقم بعدی، مشخص کننده نوع کارت است. برای مثال شناسه عابر بانک با کارت هدیه متفاوت است. هفت رقم بعدی، شماره سريال کارت و دو رقم آخر رقم کنترلی میباشد.
کد اعتبار سنجی یا CVV2
کد CVV2 که مخفف Card Verification Value است، یک کد سه یا چهار رقمی است که بر روی کارت درج شده و ارائه آن توسط مشتری برای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک الزامی است.
تاریخ انقضا
به صورت چهار رقمی بر روی کارت چاپ میشود و دو رقم سمت چپ مربوط به سال و دو رقم بعدی مربوط به ماه انقضا کارت است. بعد از این تاریخ، کارت فاقد اعتبار شده و مشتری موظف است برای استفاده از کارت به بانک مراجعه کرده و با پرداخت کارمزد، کارت جدید دریافت کند.
شماره شبا
برخی از بانکها، شماره شبا حساب متصل به کارت را بر روی آن چاپ میکنند. از شماره شبا برای انتقال وجه بیشتر از سقف انتقال کارت به کارت، استفاده میشود. این نوع انتقال از طریق شعب بانک یا بوسیله خدمات بانکداری الکترونیک صورت میگیرد.
رمز کارت
در حال حاضر کارتهای بانکی یک رمز ثابت(اول) و یک رمز پویا دارند. رمز ثابت در حین صدور کارت برای اولین بار تعیین میشود و صاحب حساب میتواند از طریق دستگاههای خودپرداز اقدام به تغییر آن کند. از این رمز برای استفاده خدمات دستگاه خودپرداز یا دستگاه POS استفاده میشود.
رمز پویا برای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک به صورت یکبار مصرف و با عمر زمانی مشخصی صادر شده و از طریق پیامک به شماره همراه صاحب حساب ارسال میشود.
آیا بین کارتهای بانکی تفاوتی وجود دارد؟
با رشد و گسترش خدمات بانکداری الکترونیک در سالهای اخیر و رواج پرداختهای اینترنتی به همراه وقوع بحران کرونا و رعایت توصیههای بهداشتی آن دوران که افراد را از نقل و انتقال وجه نقد منع میکرد، استقبال مردم به کارتهای بانکی به شدت افزایش پیدا کرد، به طوریکه تقریبا امروز نمیتوان فردی را یافت که حداقل از یک کارت بانکی استفاده نکند.
این مسئله باعث ایجاد رقابت بین انواع کارت بانکی و مراجع صادر کننده این کارتها شده است که با ارائه خدمات جذابتر، افراد را ترغیب به استفاده از کارت نقدی خود کنند. اما با این اوصاف باز هم به سختی میشود کارت بانکی را یافت که به غیر از خدمات مرسوم بانکداری الکترونیک، مزیت دیگری که باعث کسب عایدی خاصی برای مشتریانشان شود، داشته باشد.
اما بانکها بوسیله تراکنشهایی که مشتریان با استفاده از کارت انجام میدهند و ماندهای که درون این کارتها برای مدت قابل توجهی باقی میماند یا حتی سایر مدلهای مالی مشابه، کسب سود میکنند. توجه داشته باشید که معمولا این مدلها به گونهای تعریف شدهاند که بیشترین منافع ممکن را نصیب بانک کنند.
آیا به مانده کارتهای بانکی سود تعلق میگیرد؟
بهطورکلی برای پاسخ به این سوال باید گفت: بله، تحت شرایطی، براساس نوع حساب بانکی، به مانده یک کارت بانکی میتواند سود تعلق بگیرد.
میزان این سود چه میزان میتواند باشد؟
اگر میخواهید کارت بانکی داشته باشید که بتوانید عملیات بانکی متداول را با آن به راحتی انجام دهید و علاوه بر آن به کل مانده حساب خود دسترسی کامل داشته باشید و در عین حال به مانده آن حساب نیز سودی تعلق بگیرد، باید از یک حساب سپرده کوتاه مدت متصل به کارت بانکی استفاده کنید.
در حال حاضر(زمستان 1402) بانکها موظف هستند به حداقل مانده حسابهای سپرده کوتاه مدت، به صورت سالانه، ۵ درصد سود پرداخت کنند.
با توجه به شرایطی که گفته شد این بیشترین سودی است که میتوان از این نوع کارتهای بانکی کسب کرد که در عمل میزان قابل توجهی نیست.
آیا کارتی وجود دارد که سود بیشتری بدهد؟
بله، برای کسانی که به دنبال داشتن تمام امکانات یک کارت بانکی هستند تا خدمات بانکداری الکترونیک را دریافت کنند و همزمان مایل هستند برای مانده حسابشان سود بیشتری نسبت به سود متداول بانکی، پرداخت شود، کارت نکسو بهترین انتخاب است.
کارت نکسو چیست و چگونه کار میکند؟
نکسو کاملترین کارت بانکی با امکانات سرمایهگذاری و برداشت آنی وجه است که با همکاری گروه مالی فارابی و بانک پاسارگاد عرضه شده است.
با استفاده از الگوی سرمایهگذاری خودکار نکسو، میتوانید به صورت منظم تمام یا بخشی از نقدینگی خود را از حساب نکسو به صندوق درآمد ثابت هدیه فارابى منتقل كنيد تا علاوه بر محاسبه سود روزشمار ٢٣ تا ٢۶.۱ درصدی سالانه، امکان برداشت آنی وجه برای شما فراهم شود.
برای شناخت بیشتر این کارت میتوانید به صفحه اختصاصی «کارت نکسو» در سایت کارگزاری فارابی مراجعه کنید.
کارت نکسو چه مزایایی دارد؟
کارت نکسو مانند سایر کارتهای بانکی برای نقل و انتقال وجه و واریز و برداشت است. اما این کارت مزایای خاص خود را دارد که در ادامه با مهمترین آنها آشنا میشوید.
- امکان دریافت سود روزشمار و بالاتر از سپردههای بانکی
- اتصال حساب بانکی به حسابهای بازار سرمایه
- دسترسی آنی به دارایی موجود در صندوق هدیە فارابی
- انتقال وجه(کارت بە كارت، پایا و ساتنا) و خريد آنلاين
- تخصیص شماره کارت و شبای حساب بە نام دارندە کارت
- واریز آنلاین وجه به حسابهای فارابی(بدون سقف برداشت)
تفاوت سود نکسو و کارت عادی بانکی چقدر است؟
سود سپرده کوتاه مدت بانک معادل ۵ درصد سالانه و بر اساس حداقل موجودی حساب طی ماه است؛ اما سود نکسو بر پایه سود صندوق هدیه فارابی و به صورت روزشمار محاسبه میشود. از این رو به ازای تمام روزها، به پول شما سود تعلق میگیرد.
چطور کارت نکسو دریافت کنم؟
برای دریافت کارت نکسو کافیست ثبت نام و احراز هویت سجام خود را تکمیل كردە باشید تا پس از ثبت درخواست آنلاين، كارت فيزيكى برای شما صادر و ارسال شود.
همچنین اگر با سامانه سجام و نحوه دریافت کد بورسی آشنا نیستید میتوانی مقاله «ثبت نام غیرحضوری سجام» را مطالعه کنید.
جمع بندی
در این مقاله تلاش شد تا کارت بانکی و انواع عابر بانک معرفی شده و اجزای مختلف کارت نیز تعریف شود. در ادامه با توجه به تبلیغات گسترده در مورد کارتهای بانکی در کشور، مزیت کارتهای موجود معرفی شد تا ضمن آگاهی از دلایل تبلیغات پرشمار این کارتها توسط بانکها، حق مشتری از کسب سود بیشتر بیان گردد.
همچنین در انتهای مطلب، کارت نکسو گروه مالی فارابی و بانک پاسارگاد معرفی شد که میتواند علاوه بر ارائه خدمات بانکداری الکترونیک مرسوم، سود سالانه روزشمار قابل توجهی را به مشتریان اختصاص دهد.
[ad_2]
Source