[ad_1]
با توجه به اینکه همه انسانها دارای دو بعد روان و جسم هستند، انتظار میرود که مانند جسم، روان انسان نیز بیمار شود و به درمان نیاز داشته باشد؛ به همین دلیل بررسی و آگاهی از انواع روان درمانی به افراد کمک میکند که افزون بر جسم سالم، ذهن مطلوبی نیز داشته باشند.
هدف اصلی بررسی روشهای روان درمانی، کمک به حل مشکلات ذهنی یا عاطفی افراد است. شاید برایتان سوال باشد که روان درمانی چیست؟ روان درمانی و تکنیکهای گفتگو محور در راستای برطرف کردن مشکلات، شیوهای رایج در داستای بهبود شرایط بیمار بوده تا اختلالات رفتاری و عصبی فرد را برطرف کند. اغلب افراد به واسطه محرکهای درونی و بیرونی دچار بروز مشکلاتی در رفتارها، افکار و احساسات خود شده و احساس پریشانی میکنند. در چنین شرایطی که فرد تعادل روانی ندارد و کنترل افکار خود را از دست میدهد، میتوان سراغ شیوههای گفتار درمانی رفت و از فردی مجرب در این زمینه کمک گرفت که به عنوان رواندرمانگر مورد معرفی قرار میگیرد.ا
لبته روانشناسان و درمانگران نیز فرآیند کار خود را با چند نظریه روان درمانی پیش میبرند و سعی میکنند که بر اساس آموزشهای انجام شده و منطبق با دانش خود، بهترین راه حل درمان را ارائه دهند. برای همین خوب است که هر فردی با انواع روشهای روان درمانی آشنا شود و از آنها در جهت بهبود کیفیت زندگی خود بهره ببرد. چرا که سرزندگی و شادابی روح و روان انسان منجر به برخورداری از یک زندگی سالم و مملو از آرامش خواهد شد.
روشهای روان درمانی
همانطور که گفتیم روان درمانی شامل روشهای متعددی میشود که هر کدام به نحوی با روح و روان انسان سروکار دارند؛ از جمله روشهای روان درمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان شناختی رفتاری
از این روش برای شناخت رابطه بین رفتار یک فرد با افکار یا احساسات او استفاده میشود. در واقع هدف کشف الگوهای فکری ناسالم و جایگزین آنها با الگوهای فکری مناسب و کارآمدتر است. به این صورت که جهت گفتگو در مسیر شناخت تاثیر الگوهای فکری مخرب بر روی رفتار و باورهای فکری فرد، پیش میرود تا الگوهای فکری سازنده و مفید حاصل شوند.
حساسیتزدایی
از این روش برای درمان افراد مبتلا به استرس پس از وقوع حادثه استفاده میشود. درمان از طریق حساسیتزدایی با استفاده از حرکات چشم پردازش مجدد یک تکنیک است تا فرد بخواهد و تروما یا واقعیت آسیبزای خود را به خاظر آورد که در عین حال نیز حرکات خاصی را به وسیله چشمانش ارائه میدهد. در واقع هدف مشاهده واکنشهای نامطلوب نشات گرفته از خاطرات دردناک است تا پس از تشخیص شدت درد، حساسیتزدایی به مرور کمرنگتر شود.
رفتار درمانی دیالکتیکی
یکی دیگر از انواع روان درمانی، رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) است که تقریبا مشابه درمان شناختی رفتاری عمل میکند. اما درمان دیالکتیکی بیشتر بر تنظیم احساسات، ذهن آگاهی، پذیرش افکار و شناخت احساسات ناخوشایند تمرکز دارد. هدف از این روش، برقراری تعادل بین (لزوم به تغییرات) و (پذیرش مسائل) است تا از این طریق مهارتهای جدیدی برای کنار آمدن با مسائل شیوههایی برای آگاهسازی ذهن حاصل شود.
مواجهه درمانی
یکی دیگر از انواع روشهای روان درمانی، مواجهه درمانی است که در آن تمرکز بر وسواس فکری عملی، اختلال استرس پس از سانحه و انواع فوبیا است که تاثیر منفی بر روح و روان دارند. در حقیقت، تمام تلاش موجهه درمانی شناخت منشا اضطراب است تا فرد را با آن مورد مواجه کرده و سپس راه حلی برای درمان ارائه دهد.
درمان مبتنی بر ذهن سازی
به منظور درمان اختلال شخصیت مرزی، درمان مبتنی بر ذهن سازی (MBT) میتواند راهکار خوبی باشد که روشی موسوم به ذهنیت آفرینی این نوع درمان را کنترل میکند. در این روش ذهن سازی صورت میگیرد تا به شخصی که مبتلا به اختلال مذکور است، احساس هویت شخصی القا شود و در نهایت بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند.
درمان روان پویشی
یکی دیگر از روشهای روان درمانی موثر، رمان روان پویشی است که در آن به بیمار کمک میشود تا با الگوهای رفتاری منفی ناشی از تجربیات گذشته، مبارزه کند. یعنی زمانی که فرد متوجه شود تجربیات گذشته او منجر به پدید آمدن الگوهای رفتاری و احساسی ناخوشایند شدهاند، به نحو صحیح آموزش میبیند تا بر این الگوهای مخرب غلبه کند.
درمان به کمک حیوانات
در این روش فرد برای درمان روح خود مدتی را با یک حیوان خانگی آموزش دیده میگذارند تا مشکلات روانی او به مرور کمرنگتر شوند. همچنین که ارتباط با حیوانات خانگی منجر به کاهش اضطراب میشود و استرس ناشی از حوادث مختلف را تا حد زیادی از بین میبرد.
درمان هیجان مدار
درمان هیجان مدار برای افسردگی، تروما، اضطراب اجتماعی، مشکلات بین فردی، اختلالات اشتهایی، مسئل مربوط به رابطه و.. روش بسیار مناسبی است که در آن سعی میشود که آگاهی لازم نسبت به احساسات موجود شکل بگیرد. نتیجه این روش درمانی نیز رفع تعارضات احساسی و تنظیم آنها است.
خانواده درمانی
یکی از بهترین و موثرترین راهکارها برای درمان، خانواده است؛ عموما افرادی که خانواده حمایتگری دارند که در حل مشکلات مختلف به آنها کمک میکنند، موفقتر هستند و درمان سادهتر و سریعتری را تجربه میکنند. تفاوتی نمیکند که مشکل چه باشد، از اختلالات سوء مصرف زیادی گرفته تا وسواس فکری عملی و.. با حمایتو آگاهی مناسب خانواده، قابل درمان خواهد بود.
درمان مبتنی بر ذهن آگاهی
در واقع منظور از ذهن آگاهی، تمرین برای حضور در لحظه است که با هدف تشویق فرد به مشاهده و پذیرش مسائل به همان صورت که هستند، میانجامد. طبق تحقیقات انجام شده درمان مبتنی بر ذهن آگاهی حتی برای تسکین و کاهش اضطراب و افسردگی افراد مبتلا به سرطان نیز موثر بوده است. به صورت کلی این روش برای افسردگی، اکسیزوفرنی، درد، اضطراب و استرس بسیار مناسب است.
هنر درمانی
یکی از بهترین و موثرترین انواع روان درمانی، هنر درمانی است که در آن هدف درگیر کردن ذهن از طریق روشهای متعدد است تا مواردی چون توان شناختی، بهبود عملکرد حرکتی، تقویت قدرت و توان عاطفی، بهبود مهارتهای اجتماعی و بهبود عزت نفس و خودآگاهی رخ دهد. لذا هدف اصلی این شیوه از درمان روان، برطرف کردن درگیریهای ذهنی و پریشانیهای فرد است.
در نهایت لازم است ذکر کنیم که انواع روان درمانی برای افرادی که میخواهند از مشکلاتشان عبور کنند و سلامت روانی به دست بیاروند، بسیار کارآمد و مفید است. البته به منظور درمان اصولی، لازم است در خصوص هر روش به صورت کامل تحقیق کنید و بر اساس شخصیت خود و متغیرهای فردی، مورد مناسب خود گزینش کنید. در صورت مطمئن نبودن از نوع درمان و حاد بودن شرایط روحی، پیشنهاد میشود که حتما با روانشناس یا روانپزشک مربوطه صحبت کنید.